1 Mayıs 2016 Pazar

PAZARLAMA FİKİRLERİ NASIL BULUNUR?


Ürün ve hizmetlerinizin satışını arttırmak ve/veya şirketinizin pazarlama süreçlerini geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz fikirleri nereden buluyorsunuz? Bu soruya bir cevabınız yoksa size bazı ipuçları verebiliriz. Bugünkü yazımızın konusu budur; pazarlama fikirleri nereden gelir?


Bu yazı pazarlama ve satış süreçlerini geliştirmek isteyen KOBİ’ler için yazıldı. Uluslararası firmaların pazarlama süreçlerini geliştirmede kullandıkları bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Pazarlama fikrinden kastımız ürünlerinizin satışını arttırmak üzere rekabette size avantaj kazandıracak bakış açılarıdır. Pazarlamanın amacı bu bakış açılarını bulmak ve stratejiye dönüştürmektir. Ancak   hiçbir pazarlama fikri ofislerde doğmaz. Kuvvetli pazarlama fikirleri ancak ve ancak sahadan gelir. Sahaya yani müşterilerine ve rakiplerine uzak firmalar pazarlama fikri geliştiremezler. Pazardaki her detaya (Pazar dinamikleri, değişkenler vb) hakim firmalar yeni ve rekabetçi bakış açılarına sahip olabilirler.

Saha/Pazar  bilgisi ve analizi çok önemli olmakla birlikte tek yöntemde değildir. Bazı ilave yöntemlerde kullanılabilir. Bu yöntemleri sıralarsak;

1.      Trendleri izlemek

2.      Ülkeden ve dünyadan rol model olabilecek şirketleri belirlemek

3.      Müşteri Temas Noktaları

4.      Müşterilerin karşılanmamış ihtiyaçları

5.      Segmentasyon

6.      Rakiplerin zayıf noktaları

7.      Fırsatlar

Trendler: İnsan ve toplum hayatını uzun vadede kalıcı olarak etkileyecek değişimler, akımlar vb. trendleri oluşturur. Bu trendlerin iyi takip edilmesi, ayırt edilmesi ile yeni ürün ve hizmet fikirleri geliştirilebilir.

Rol Model: Her şirket kendisi ile aynı veya benzeri iş yapan farklı bir sektör veya ülkedeki farklı bir şirketi seçerek örnek alabilir. Bu, pazarlama  problemlerine çözüm bulmada etkili bir yoldur. Rol model alınan şirketin ne yaptığı ve nasıl yaptığı önemli fikirler ve iç görüler kazandırabilir.

Müşteri Temas Noktaları: Ürün ve hizmetlerin müşterilerle her kurduğu temas yeri ve anı müşteri deneyimlerinin çözümlenmesi için laboratuvar işlevi görür. Temas noktalarının belirlenmesi , bu noktalardaki müşteri deneyiminin çözümlenmesi, müşteri davranışları üzerindeki etkisinin belirlenmesi ile yeni fikirlere ulaşılabilecektir.

Müşterilerin karşılanmamış ihtiyaçları: Müşterilerin çoğunluğu tarafından hissedilen ve önemsenen bir karşılanmamış ihtiyaç pazarlamada ciddi bir sıçrama fırsatı verebilir. Pazarlamanın rekabet çağında bütün önemli markaların çıkış kaynağı bu karşılanmamış ihtiyaçlar olduğunu söylersek abartmış olmayız. 1996’da ülkemize giren Toyota’yı hızla Pazar payını arttırmasını sağlayan faktör satış sonrası servis deneyimini geliştirmesidir. Otomobil kullanıcılarının mevcut markaların servislerinde yaşadıkları problemlerin tespiti ile Toyota bu atılımı yapmıştır. 

Segmentasyon: Özellikle rekabetin yoğun olduğu ve çok sayıda firmanın faaliyet gösterdiği sektörlerde yeni bir bakış  açısıyla yapılacak segmentasyon  fark yaratıcı olabilir. Yükselen ve yeni gelişen bir Pazar segmentine ulaşmak bu sayede mümkün olacaktır.

Rakiplerin zayıf noktaları: Ofislerin manzarasında çok kuvvetli görünen rakiplerin, sahada onlarca zayıf noktası olabilir. Ürünün ambalajında, kullanım anında, tedariğinde, performansında, satış sonrası hizmetlerinde zayıflıkları olabilir. Bu  zayıflıkların tespiti ise ancak sahada gözlemlenebilir. Bazen güçtede zayıflık olabilir. Pazar payı yüksek bir firma zamanında tedarik ve teslimatta sorunları olabilir.

Fırsatlar: Bazen şirketlerin kontrolü dışında bazı sektörel çalışmalar (ödüller,yarışmalar vb)  pazarlama için fırsatlar doğurabilir. OPET’in müşteri memnuniyetinde yıllardır birinci olması, Ford’un ecoboost motorunun “yılın motoru” ödülünü iki yıl üst üste alması markaların algısını pozitif yönde etkilemiştir. Üstelik markalar bu başarılarını anında iletişime çevirerek fırsattan istifade etmişlerdir.

Bu 7 yöntem ile rakiplerinizin karşısında avantaj kazandıracak fikirleri bulabilirsiniz. Ancak bu yöntemleri kullanmak kadar elde edilen verileri değerlendirmekte önemlidir. Gelen veriler arasından önemliyi,  önemsizden ayırt etmek, işe yarayanı seçmek için pazarlama hissiyatlarına sahip olmak ve yaratıcı düşünmek gerekir. Rutinden ayrılmak, yeni bakış açıları geliştirmek için yaratıcı düşünme şarttır. 25.04.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Krizde Satış Gliştirme

  HEDEF MÜŞTERİ SEGMENTİ BELİRLEMEK ÖNEMSİZ MİDİR? Hedef müşteri kavramı, pazarlamanın en çok kullanılan kavramlarından biridir. Pazarlama...